En härlig söndag i glöggen och i godisets tecken.
Idag bjöd vi in grannarna på lite lingonglögg, hjortronglögg, vinglögg, fudge, saffransskorpor, adventsbulle, snickers, stjärnkatalaner, skumtomtar( det var nog det enda som va köpt förutom ostarna...)
Ja gott var det och vilken härlig sockertopp alla fick, vi va lite smått höga på socker...
Här kommer recept på fantastiskt goda Stjärnkatalaner för dig som gillar mandelmassa och mandel och Västerbottenskorpor för dig som gillar smaken av Västerbottenost......................
Stjärnkatalaner
ca 12-14 st.
150 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
3/4 Maizena majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl florsocker
Fyllning:
50 g sötmandel
50 g smör, rumstempererat
1 citron, rivet skal
Till utbakning:
smör till formarna
1/2 dl vetemjöl
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla formarna
Fyllning:
Rosta mandel i en torr stekpanna under omröring någon minut.
Grovhacka mandeln och ha i den i den grovrivna mandelmassan, ha sen i smör och citronskal.
Spara ca 1/4 del av degen till stjärndekoren. Dela resterande deg i 12-14 bitar,
tryck ut i formarna. Fördela fyllningen i formarna och platta till.
Kavla degen till stjärnorna på ett väl mjölat bord.
Ta ut stjärnor med ett pepparkaksmått och lägg på varje kaka.
Grädda kakorna i mitten i ugnen ca 20 min.
Låt kakorna svalna något innan du pudrar över lite florsocker över kakorna.
Vill du frysa kakorna så kan du vänta med att pudra dom.
Obs, har du inga aluminiumformar funkar det lika bra med vanliga "pappersformar".
Västerbottenskorpor
ca 30 skorpor
Skorporna är mkt goda till en kall öl.
200 g Västerbottenost
150 g smör
1 msk strösocker
1 tsk salt
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv osten fint på ett rivjärn.
Rör smör, socker och salt poröst, tillsätt mjölet blandat med bakpulver.
Blanda i osten.
(Jag smälter inte smöret utan det är rumstempererat)
Dela degen i 3 bitar som formas till längder, ca 40 cm långa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck till längderna något.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 min, ta sen ut plåten(skorporna) och låt de svalna något innan du skär dom in sneda längder, ca 2 cm breda.
Sänk ugnsvärmen till 100 grader och låt skorporna stå i ugnen i 2 timmar.
Stäng av ugnen efter 2 timmar och låt skorporna vara kvar i ugnen ett tag till sen är det bara ta ut dom och njuta av de goda skorporna.
Förvara dom i en burk med lock.
Hoppas du tycker om dessa lika mycket som jag och mina grannar gjorde..........
Ha en skön fjärde advent!!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar